άρθρο της Mara Lee
12 Μαΐου 2014
Η αποτελεσματικότητα του υπερηχογραφήματος στην εξέταση ύποπτων μαζών του σώματος και την ενδομητρική ανάπτυξη των εμβρύων είναι γνωστή. Αλλά αν, η θεραπευτική χρήση των υπερήχων μειώνει τον πόνο, αυξάνει την κινητικότητα σε μια άρθρωση, επιταχύνει την επούλωση των τενόντων ή των άλλων μαλακών μορίων, αμφισβητείται από πολλούς φυσικοθεραπευτές και άλλους ερευνητές.
Ωστόσο, κατά κόρον χρησιμοποιούνται συσκευές υπερήχων, οι οποίες στέλνουν ηχητικά κύματα στο σώμα, με σκοπό τη θέρμανση των εν τω βάθει ιστών και έχοντας σαν ένα ακόμη αποτέλεσμα την αυξήση της κυκλοφορίας.
"Αν πραγματοποιούσαμε μια δημοσκόπηση σε κλινικούς γιατρούς, με ερώτημα άν το παραπάνω είναι σωστό ή όχι, το αποτέλεσμα θα ήταν 50/50", δήλωσε ο Paul Higgins , επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου του Hartford και φυσικοθεραπευτής από το 1999.
Αρκετές μελέτες σε ιατρικά περιοδικά έδειξαν ότι η χρήση των υπερήχων βελτιώνει την κινητικότητα, ακόμη και τον πόνο μετά από ορισμένους τραυματισμούς. Οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες ωστόσο, δεν έχουν αυστηρή μεθοδολογία ή δεν αποδεικνύουν ότι η χρήση των υπερήχων ήταν καλύτερη από την χρήση ψευδο-υπερήχων, που χρησιμοποιήθηκαν ως placebo.
"Από τότε που αποφοίτησα, έχουν υπάρξει πολλές μελέτες για την αποτελεσματικότητα των υπερήχων, αλλά δυστυχώς, τα στοιχεία δεν είναι ικανά για να υποστηρίξουν τη χρήση των υπερήχων", δήλωσε η Karen Litzy, φυσικοθεραπευτρια στο Μανχάταν και μέλος της διοίκησης της ΑΡΤΑ. "Θα προτιμούσα να χρησιμοποιήσω αυτόν τον χρόνο κατά τη θεραπεία, για να κάνω κάτι που υποστηρίζεται με αποδείξεις."
Η Litzy, η οποία ασκεί το επάγγελμα από το 1997, λέει ότι χρησιμοποιεί τους υπερήχους στους ασθενείς της εδώ και χρόνια.
Η Laurie Devaney, καθηγήτρια εφαρμογών στο UConn, που διδάσκει την χρήση των υπέρήχων στους μελλοντικούς φυσικοθεραπευτές, δεν έχει σταματήσει να τους χρησιμοποιεί, αλλά τους εφαρμόζει σε λιγότερο από το 5% των ασθενών της.
"Στα πάνω από 24 χρόνια της καριέρας της", είπε, "η χρήση των υπερήχων έχει γίνει λιγότερο σημαντική και λιγότερο συχνά χρησιμοποιούνται στη φυσικοθεραπεία, γιατί, όπως η έρευνα δείχνει, άλλες μορφές παρέμβασης είναι πιο αποτελεσματικές."
Ο Higgins που διδάσκει μεθοδολογία σε φοιτητές φυσικοθεραπείας, λέει ότι και ο ίδιος είναι μπερδεμένος, επειδή ορισμένες μελέτες λένε ότι η χρήση υπερήχων έχει αποτέλεσμα και άλλες όχι. Πρόσθεσε ότι η χρήση των υπερήχων έχει καλά αποτελέσματα σε ασθενείς με περιορισμένο εύρος κίνησης, μετά την αφαίρεση κάποιου νάρθηκα ή σε σύνδρομα παγωμένου ώμου. Συμπλήρωσε ότι ίσως το 25-40% των ασθενών του, έχουν επωφεληθεί από την χρήση υπερήχων.
"Η εφαρμογή θερμών επιθεμάτων αυξάνει τη θερμοκρασία των επιφανειακών ιστών, αλλά οι υπέρηχοι συνεχίζουν και βαθύτερα", είπε. "Εγώ προσωπικά δεν χρησιμοποιώ συνήθως υπερήχους για να μειώσω τον πόνο. Υπάρχει αρκετή βιβλιογραφία που λέει ότι οι υπέρηχοι δεν κάνουν τίποτα για τον πόνο."
Υπάρχει κλινική απόδειξη;
Η ZetrOZ, μια εταιρεία κατασκευής συσκευών υπερήχων, αναφέρει ότι έχει αποδειχθεί ότι χρήση υπερήχων χαμηλής έντασης, που εφαρμόζεται σε μια περιοχή για μια ώρα ή περισσότερο, είναι αποτελεσματική στη μείωση του πόνου. Στην πραγματικότητα, η ετικέτα για την υπόθεση λέει "κλινικά αποδεδειγμένα".
Η εταιρεία, η οποία μεταφέρθηκε από την Νέα Υόρκη, στο Κονέκτικατ για να λάβει 1,5 εκατομμύρια δολάρια σε κρατική επιχορήγηση, μόλις έχει αρχίσει να διαθέτει στην αγορά μια συσκευή υπερήχων για χρήση από ασθενείς, που ονομάζεται Sam και κοστίζει $799-998. Η συσκευή αυτή χρησιμοποιεί μικρά αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια που στέλνουν κύμματα υπερήχων στο σώμα για χρονικό διάστημα έως και τεσσάρων ωρών. Τα ηλεκτρόδια στοιχίζουν 2 δολάρια το καθένα, είναι μόνο για μία χρήση και εκεί η εταιρεία στηρίζει τα κέρδη της. Η συσκευή, η οποία σήμερα δεν καλύπτεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες, απαιτεί μια συνταγή από έναν φυσικοθεραπευτή, χειροπράκτη ή γιατρό.
Ο George Lewis Jr, 29 ετών είναι ο εφευρέτης της συσκευής Sam, αλλά και της UltraOZ, μια παρόμοιας συσκευής που χρησιμοποιείται σε άλογα και είναι συνιδρυτής της ZetrOZ.
Ο Lewis, ο οποίος έχει διδακτορικό στη βιοϊατρική μηχανική από το Πανεπιστήμιο Cornell, δημοσίευσε σε ιατρικό περιοδικό, με μια συγκριτική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 20 ασθενείς, στους οποίους είχαν χορηγηθει οπιούχα παυσίπονα, για σπονδυλικούς πόνους και οι οποίοι χρησιμοποίησηαν το Sam για μια ώρα την ημέρα. Μια άλλη ομάδα από 10 ασθενείς με χρόνιο πόνο, χρησιμοποίησε ένα ψεύτικο μηχάνημα, ως ομάδα ελέγχου.
Κάθε μέρα, οι ασθενείς κατέγραφαν τα επίπεδα του πόνου τους σε ένα ημερολόγιο. Η μελέτη αναφέρεται στις εμπειρίες των 20 ενεργών ασθενών, ξεχωριστά ανά φύλο (10 γυναίκες και 10 άνδρες).
Οι γυναίκες δεν ανέφεραν κάποια μείωση του πόνου σε σχέση με την ομάδα placebo. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τη μελέτη, κατά μέσο όρο στις 10 συνεδρίες θεραπείας, "οι γυναίκες ασθενείς ανέφεραν ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα πόνου σε σχέση με την ομάδα ελέγχου."
Οι άνδρες, στις ημέρες: 1,2,4,5,6,7,8,9 ανέφεραν ισχυρότερη μείωση του πόνου από την ομάδα ελέγχου. Αλλά στις ημέρες 3 και 10, ο υπέρηχος δεν ήταν περισόττερο αποτελεσματικός από το εικονικό φάρμακο.
Γιατί τα δύο φύλα έχουν τόσο μεγάλες διαφορές; Κατά μέσο όρο, ο πόνος στους άνδρες ήταν 19% χαμηλότερος από ό, τι πριν την εφαρμογή της συσκευής.
Μια ιδέα θα μπορούσε να είναι το ότι υπήρχαν εννέα γυναίκες και ένας άνδρας στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Από επιστημονική άποψη, αυτό καθιστά δύσκολο τον καθορισμό των διαφορών στην ομάδα των ανδρών με αποτέλεσμα να μην έχουμε αξιόπιστα συμπεράσματα.
πηγή: http://www.courant.com/business/custom/consumer/hc-ls-ultrasound-and-physical-therapy-20140425,0,3762682,full.story