Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Αντιοξειδωτικό φάρμακο υπόσχεται για την αντιμετώπιση της Σ.Κ.Π.

(26 Δεκεμβρίου 2013)

Ερευνητές του Oregon Health & Science University ανακάλυψαν ότι ένα αντιοξειδωτικό, που σχεδιάστηκε από τους επιστήμονες περισσότερα από 12 χρόνια πριν για την καταπολέμηση της φθοράς των ανθρώπινων κυττάρων βοηθά σημαντικά στα συμπτώματα της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (Σ.Κ.Π.), σε ποντίκια.Το αντιοξειδωτικό -που ονομάζεται MitoQ- έχει δείξει κάποια καλά αποτελέσματα στην καταπολέμηση νευροεκφυλιστικών νοσημάτων. Αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που αποδείχθηκε ότι μπορεί να αναστρέψει σημαντικά την εξέλιξη της Σ.Κ.Π. σε ένα ζώο.
Η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα εντελώς νέο τρόπο για την αντιμετώπιση της Σ.Κ.Π., που πλήττει πάνω από 2,3 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο .Η πολλαπλή σκλήρυνση εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται κατά της μυελίνης, δηλαδή κατά του προστατευτικού περιβλήματος, που περιβάλλει τις νευρικές ίνες του κεντρικού νευρικού συστήματος. Κάποιες από τις προσβεβλημένες νευρικές ίνες καταστρέφονται. Προκύπτουν συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα στην όραση έως και τύφλωση, απώλεια της ισορροπίας, προβλήματα στην ομιλία, τρόμος στην κίνηση, μουδιάσματα στα άκρα και προβλήματα με τη μνήμη και τη συγκέντρωση.

Η έρευνα που αναφέρεται στη δράση του συγκεκριμένου αντιοξειδοτικού δημοσιεύθηκε στο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού Biochimica et Biophysica Acta. Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ήταν ο P. Hemachandra Reddy, Ph.D. , Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Νευροεπιστημών του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Πρωτευόντων Θηλαστικών του Πανεπιστημίου του Όρεγκον.Για τη διεξαγωγή της μελέτης τους, οι ερευνητές προσπάθησαν να συρρικνωθεί μια ασθένεια που προκαλείται σε ποντίκια και που ονομάζεται Πειραματική Αυτοάνοση Εγκεφαλομυελίτιδα (Ε.Α.Ε.), η οποία μοιάζει πάρα πολύ με την Σ.Κ.Π. στον άνθρωπο. 
Χώρισαν τα ποντίκια σε τέσσερις ομάδες: μία ομάδα με πάσχοντα από Ε.Α.Ε., μια ομάδα στην οποία προκλήθηκε Ε.Α.Ε. και στη συνέχεια χορηγήθηκε το MitoQ και μια τρίτη ομάδα στην οποία χορηγήθηκε πρώτα MitoQ και στη συνέχεια προκλήθηκε η Ε.Α.Ε.. Τέλος, υπήρξε και μια τέταρτη ομάδα ελέγχου με ποντίκια χωρίς Ε.Α.Ε., στα οποία δεν χορηγήθηκε τίποτε.

Μετά από 14 ημέρες, οι ποντικοί με Ε.Α.Ε. που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με το MitoQ εμφάνισαν μειωμένους δείκτες φλεγμονής και αυξημένη νευρωνική δραστηριότητα στην περιοχή του νωτιαίου μυελού -στην πληγείσα περιοχή από την πάθηση- και έδειξαν έτσι ότι τα συμπτώματα από την Ε.Α.Ε. είχαν βελτιωθεί με τη θεραπεία. Οι ποντικοί έδειξαν επίσης μειωμένη απώλεια νευραξόνων ή νευρικών ινών και μειωμένες νευρολογικές αναπηρίες που σχετίζονται με την Ε.Α.Ε.. 
Οι ποντικοί που είχαν λάβει το MitoQ πριν την εκδήλωση της Ε.Α.Ε., είχαν τα λιγότερα προβλήματα. 
Οι ποντικοί που είχαν λάβει MitoQ μετά την εκδήλωση της Ε.Α.Ε. είχαν επίσης πολύ λιγότερα προβλήματα, από από αυτούς στους οποίους εκδηλώθηκε Ε.Α.Ε. και στους οποίους δεν δόθηκε η αντίστοιχη θεραπεία.

"Η χορήγηση MitoQ μείωσε επίσης σημαντικά τη φλεγμονή των νευρώνων και μείωσε την απομυελίνωση," δήλωσε ο Reddy. "Τα αποτελέσματα αυτά είναι πραγματικά συναρπαστικά. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα νέο μέτωπο στον αγώνα κατά της Σ.Κ.Π.."Ακόμη και αν η έρευνα συνεχίζεται για να δείξει περισσότερα στοιχεία, οι  δοκιμές σε ανθρώπους θα αργήσουν πολύ να ξεκινήσουν. Τα επόμενα βήματα για την ομάδα Reddy θα είναι να κατανοηθούν οι μηχανισμοί με τους οποίους το MitoQ παρέχει νευροπροστασία στις διάφορες περιοχές του εγκεφάλου, καθώς και πώς το MitoQ προστατεύει τα μιτοχόνδρια μέσα στα εγκεφαλικά κύτταρα των ποντικών που πάσχουν από Ε.Α.Ε.. Τα μιτοχόνδρια, τα δομικά στοιχεία όλων των ανθρώπινων κυττάρων, μετατρέπουν την ενέργεια σε μορφές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το κύτταρο.Υπάρχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στο MitoQ. Σε αντίθεση με πολλά νέα φάρμακα, το MitoQ έχει δοκιμαστεί για την ασφάλεια σε πολυάριθμες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Δεδομένου ότι μελετήθηκε ιδιαίτερα στα τέλη της δεκαετίας του 1990, οι ερευνητές έχουν μελετήσει την ικανότητα του MitoQ να μειώσει την οξειδωτική βλάβη στα μιτοχόνδρια .

"Φαίνεται ότι MitoQ εισέρχεται στα νευρωνικά μιτοχόνδρια γρήγορα, απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες, μειώνει τις οξειδωτικές προσβολές που παράγονται από αυξημένη φλεγμονή και διατηρεί ή και αυξάνει ακόμη την νευρωνική ενέργεια στα πληγέντα κύτταρα", δήλωσε ο Reddy. Η ελπίδα μας είναι να μπορούσε να βοηθήσει το MitoQ στην θεραπεία και άλλων νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον. Μελέτες που αξιολογούν την επίδρασή του στη θεραπεία αυτών των ασθενειών είναι σε εξέλιξη.

Συνεργάτες του Dr P. Hemachandra Reddy σε αυτή την έρευνα είναι οι Peizhong Mao, Ph.D., Αναπληρωτής Καθηγητής Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας στο O.H.S.U., η Maria Manczak, Ph.D., ερευνήτρια στο O.N.P.R.C. και ο Ulziibat Shirendeb, Ph.D., ερευνητής του O.N.P.R.C..
 
Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το National Institutes of Health (grants AG028072, AG042178 and RR000163) και την φαρμακευτική εταιρεία Vertex Pharmaceuticals.



πηγή: http://www.ohsu.edu/xd/about/news_events/news/2013/12-26-antioxidant-drug-knocks.cfm