του Joshua Samuel
Joshua Samuel
Τα μυοσκελετικά προβλήματα μεταξύ των Φυσικοθεραπευτών είναι μια εξελισσόμενη πηγή ανησυχίας, γιατί οι Φυσικοθεραπευτές περνούν το μεγαλύτερο μέρος του επαγγελματικού τους βίου προσπαθώντας να τα αντιμετωπίσουν στους ασθενείς τους, αλλά τελικά υποφέρουν οι ίδιοι.
Σε καταστάσεις όπως η μετακίνηση ενός ασθενή από μία θέση σε μία άλλη ή στην εφαρμογή διάφορων φυσικοθεραπευτικών τεχνικών, οι φυσικοθεραπευτές χρησιμοποιούν σημαντική μυϊκή ισχύ για την ολοκλήρωση της επαγγελματικής τους προσπάθειας. Οι προσπάθειες αυτές, πολλές φορές είναι έντονες και ιδιαίτερα απαιτητικές.
Πολλές μελέτες αναφέρουν μυοσκελετικά προβλήματα μεταξύ των επαγγελματιών της υγείας, αρκετές από αυτές αναφέρονται ιδιαιτερα σε Φυσικοθεραπευτές. Αυτό δημιουργεί ιδιαίτερη εντύπωση λόγω της φύσης του επαγγέλματος του Φυσικοθεραπευτή.
Μελέτες αναφέρουν σημαντικά ποσοστά προσβολής των Φυσικοθεραπευτών απο μυοσκελετικά προβλήματα, όπως: 68% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 61% στις Η.Π.Α., 91% στην Αυστραλία, το 85% στην Τουρκία, το 91,3% στη Νιγηρία και 47,6% στο Κουβέιτ. Το πιο κοινό πρόβλημα που αναφέρθηκαν από τους πάσχοντες ήταν η οσφυαλγία και το 64% από τους Φυσικοθεραπευτές που ανέφεραν προβλήματα ήταν ηλικίας 30 ετών ή νεότεροι.Τα ποσοστά αυτά θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται, αν δεν ληφθούν κατάλληλα μέτρα έγκαιρα.
Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην αύξηση των μυοσκελετικών προβλημάτων μεταξύ των Φυσικοθεραπευτών είναι εφαρμογές όπως, οι χειρισμοί manual therapy, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης, οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις για την βελτίωση της κινητικότητας και της ισορροπίας, η κακή θέση κάμψης της Σ.Σ., η βοήθεια στην μεταφορά ασθενών, οι ξαφνικές ή οι μη αναμενόμενες κινήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ο κακός ή περιορισμένος χώρος εργασίας και τέλος η έλλειψη των φυσικοθεραπευτών σε μεγάλες μονάδες αποκατάστασης. Η βιβλιογραφία δείχνει επίσης ότι υπάρχει μια σημαντική σχέση μεταξύ των μυοσκελετικών προβλημάτων και των επαγγελματικών παραγόντων κινδύνου, που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες εργασίες, εφαρμογή υπερβολικής δύναμης, αλλά και επίπονες στάσεις εργασίας.Με βάση τα παραπάνω, εμείς (το RECOUP Research Team) κάναμε μια έρευνα για τα παραπάνω προβλήματα μεταξύ 100 Φυσικοθεραπευτών στην Ινδία, η οποία αποκάλυψε ότι περίπου το 87% των Ινδών Φυσιοθεραπευτών έχει εργαστεί έχοντας πρόβλημα μυοσκελετικού πόνου και το 80% από αυτούς έχει αντιμετωπίσει τέτοιου είδους προβλήματα στα πρώτα 5 χρόνια από την έναρξη της σταδιοδρομίας τους στη Φυσικοθεραπεία. Το 48% των ερωτουμενων ήταν μεταξύ 25 και 30 ετών.Το αποτέλεσμα δείχνει σαφώς ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των Φυσικοθεραπευτών εκτίθενται σε μυοσκελετικές παθήσεις που οφείλονται στην εργασία τους. Σ' αυτό το πρόβλημα πρέπει να δοθεί η δέουσα σημασία από την κοινότητα των Φυσικοθεραπευτών και να αναλάβουν, από μόνοι τους, τη φροντίδα του εαυτού τους, για να απαλλαγούν από τον πόνο και την ταλαιπωρία τους, είτε στο παρόν ή στο εγγύς μέλλον...
Take Care Physios !!
Take Care Physios !!
Take Care Physios !!
Take Care Physios !!
πηγή: http://www.physiospot.com/opinion/msd-among-physiotherapists/