Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Επίδραση της κρυοθεραπείας στην χρόνια οσφυαλγία σε ηλικιωμένους άνδρες



Η Ολόσωμη Κρυοθεραπεία (Ο.Σ.Κ.) είναι μια εφαρμογή, η οποία τελευταία χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία στην ιατρική και με συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα. Χρησιμοποιείται σε προγράμματα φυσικοθεραπείας και βελτιώνει την αποτελεσματικότητα των φυσικοθεραπευτικών ασκήσεων. 

Ο σκοπός της έρευνας ήταν να προσδιοριστεί η επίδραση της Ο.Σ.Κ. στη βελτίωση της κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης σε ηλικιωμένους άνδρες. Η αξιολόγηση βασίστηκε σε άτομα που πάσχουν από χρόνιο χαμηλό οσφυϊκό πόνο. 
Στην έρευνα συμμετείχαν 96 άνδρες μεταξύ των ηλικιών 65-75 ετών, που πάσχουν από χρόνιο πόνο στην σπονδυλική στήλη και η διάρκειά του πόνου είναι περισσότερο από 3 μήνες.
Όλοι οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν πρόγραμμα κινησιοθεραπείας.  
Οι μισοί από τους ασθενείς που εξετάσθηκαν εκτελούσαν μόνο το προκαθορισμένο πρόγραμμα της κινησιοθεραπείας, ενώ οι υπόλοιποι συμμετείχαν σε ομάδα Ο.Σ.Κ. πριν την εκτέλεση των ιδίων ασκήσεων. 
Για τους σκοπούς της έρευνας αξιολογήθηκε η κινητικότητα της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης σε όλα τα επίπεδα, καθώς και το δυναμικό ενεργοποίησης των εκτεινόντων μυών της οσφυϊκής μοίρας.

Η ομάδα των ανδρών που συμμετείχαν στην Ο.Σ.Κ. έδειξε σημαντικά χαμηλότερες τιμές των ενεργών δυναμικών των εκτεινόντων μυών της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και μια σημαντική αύξηση στο εύρος της κινητικότητας, σε σύγκριση με την ομάδα η οποία δεν χρησιμοποίησε Ο.Σ.Κ..



πηγή: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24304196