Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Στέλνουν χωρίς λόγο ασθενείς για φυσικοθεραπείες...





Μαζικές παραπομπές ασθενών, που μάλιστα ξεπερνούν το 80%, σε κέντρα αποκατάστασης για πανάκριβες θεραπείες από ορθοπεδικούς, καταγγέλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, εκ των οποίων πολλές μάλιστα δεν χρειάζονται καν, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο ΕΟΠΥΥ. Το θέμα έφτασε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας η οποία έδωσε εντολή να γίνουν οι σχετικοί έλεγχοι.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Γιώργος Μπάκας σημειώνει ότι όλα τα μυοσκελετικά περιστατικά τα οποία πηγαίνουν στα κέντρα αποκατάστασης θα μπορούσαν να αποκαθίστανται στα εργαστήρια φυσικοθεραπείας με πολύ μικρότερο κοστος, το οποίο μεταφράζεται σε μια σπατάλη του ΕΟΠΥΥ σε βάρος του ελληνικού λαού.
Ενδεικτικά πάντως, και όπως φαίνεται σε παραπεμπτικά που έχουν δοθεί στο υπουργείο Υγείας, ασθενής με ρήξη τενοντίου πετάλου, ο οποίος υπεβλήθη σε επέμβαση συρραφής παραπέμφθηκε σε 20 συνεδρίες σε κέντρο αποκατάστασης, με ημερήσια αμοιβή 70 ευρώ -που σημαίνει συνολική επιβάρυνση για τον Οργανισμό ύψους 1.190 ευρώ. Σύμφωνα με τους φυσιοθεραπευτές. θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί σε απλό Κέντρο με κόστος ανά θεραπεία 15 ευρώ. Το συνολικό κόστος θα έφτανε έτσι στα μόλις 300 ευρώ.
Άλλο ενδεικτικό περιστατικό με αυχενικό σύνδρομο παραπέμφθηκε να κάνει σε κέντρο αποκατάστασης ανάλυψη κίνησης αυχενικής μοίρας 10 φορές. επιβαρύνοντας τον ΕΟΠΥΥ με 746 ευρώ.

Ο κ. Μπάκας σημειώνει ότι όταν κάποιος ασθενής πάει στο γιατρό του ή στο κέντρο αποκατάστασης κάνει μια αξιολόγηση, κατόπιν μια διάγνωση, έπειτα ξεκινά το πρόγραμμα θεραπείας του. Τονίζει ότι η καθημερινή ανάλυση κίνησης στη συνέχεια, είναι υπερβολή και γίνεται για λόγους εισπρακτικούς.
Πάντως, στο "μικροσκόπιο" του ΕΟΠΥΥ έχει μπει ήδη το σύνολο των παραπεμπτικών για εξετάσεις και θεραπείες του Α' εξαμηνου του 2013, αλλά μετά τις καταγγελίες των φυσικοθεραπευτών δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα κέντρα αποκατάστασης προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει υπάρξει πρόκλητη ζήτηση.

Υπογραμμίζεται δε, ότι από τους ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ έχει διαπιστωθεί ότι πολλά κέντρα αποκατάστασης χρέωναν διπλά τους ασθενείς που έκαναν εισαγωγή, τόσο με κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο που αφορά στην κάθε πάθηση, αλλά και με ημερήσιο νοσήλιο αξίας 150 ευρώ. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, το υπουργείο Υγείας έκλεισε με εγκύκλιό του το παραθυράκι του νόμου που εκμεταλλεύονταν οι ιδιοκτήτες.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ένωσης των Κέντρων Αποκατάστασης Αχιλλέας Νταβέλης υποστηρίζει ότι οι ασθενείς τους πάσχουν από νευρολογικά προβλήματα και πολύ εξειδικευμένα ορθοπεδικά περιστατικά, κάνοντας λόγο για ύπαρξη παραβατικών συμπεριφορών, που όμως η πολιτεία έχει όλα τα μέσα να τους εφαρμόσει, καλώντας την να είναι αμείλικτη.