Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

.

 
"Σαν φυσικοθεραπευτές, είμαστε ενθουσιασμένοι με την ευκαιρία που έχει το επάγγελμα να παρέχει υψηλής ποιότητας μη φαρμακολογική φροντίδα σε άτομα με πόνο. Ωστόσο, πρέπει το επάγγελμα να είναι προσεκτικό για τον τρόπο με τον οποίο εμπορεύεται τις υπηρεσίες του και υπάρχουν μερικά σημεία που θέτει το άρθρο στο οποίο θα θέλαμε να σχολιάσουμε.
Πρώτα απ 'όλα, η χρησιμοποίηση παραδειγμάτων ιατρικής φροντίδας χαμηλής αξίας (π.χ. υπερβολική χρήση οπιοειδών ή χειρουργική επέμβαση) για να δικαιολογήσουν τις υπηρεσίες φυσικοθεραπείας είναι παράλογο. Το σφάλμα στη λογική είναι ότι αυτή η προσέγγιση παραβλέπει το γεγονός ότι οι παρεμβάσεις φυσικοθεραπείας μπορούν να είναι είτε υψηλής είτε χαμηλής αξίας.
Για παράδειγμα, η προσπάθεια αντικατάστασης μιας συνταγής οπιοειδών ασθενούς με παρεμβάσεις φυσικοθεραπείας χαμηλής αξίας, όπως θεραπευτικό υπερηχογράφημα ή ξηρή βελόνα, δεν θα κάνει τίποτε για την επίλυση της κρίσης των οπιοειδών και θα βλάψει μόνο την αξιοπιστία του επαγγέλματός μας.
Ένα πολύ ισχυρότερο επιχείρημα για το ρόλο της φυσικοθεραπείας στη διαχείριση του πόνου, απαιτεί άμεση απόδειξη της αποτελεσματικότητας, της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας των φυσικοθεραπευτικών πρακτικών.
Υπογραμμίζοντας τους περιορισμούς των θεραπευτικών πρσκτικών άλλων επαγγελμάτων δεν κερδίζουμε κάτι."


Ref.: J Orthop Sports Phys Ther 2018;48(8):669–671. doi:10.2519/jospt.2018.0204