Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Κάνναβη για καρκίνο;

από τον ιστότοπο: http://edzardernst.com/

του Dr Edzard Ernst, MD, PhD, FMedSci, FRSB, FRCP, FRCPEd (Professor of Complementary Medicine at the Peninsula School of Medicine, University of Exeter,UK)



Ο ισχυρισμός ότι η κάνναβη μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο απαντάται συχνά στο διαδίκτυο. Η πληροφορία αυτή ενισχύεται ακόμη περισσότερο από ανακοινώσεις επωνύμων, που έχουν δοκιμάσει ή σκοπεύουν να δοκιμάσουν την κάνναβη ενώ έχουν προσβληθεί από καρκίνο.Δεδομένου ότι ο πόνος στην ράχη και την σπονδυλική στήλη γενικότερα αποδείχθηκε ότι προκαλείται από μεταστάσεις από προγενέστερο καρκίνο του μαστού, η Olivia Newton-John δήλωσε ότι προτίθεται να ολοκληρώσει ένα σύνολο συνεδριών ακτινοβολίας, μαζί με κάποιες εναλλακτικές θεραπείες για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής της. "Αποφάσισα να ακολουθήσω αυτή την αγωγή μετά από διαβούλευση με τους γιατρούς και τους φυσικοθεραπευτές μου, καθώς και την ιατρική ομάδα στο Olivia Newton-John Cancer Wellness and Research Centre στη Melbourne", δήλωσε. 
Η Newton-John είχε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού το 1992. Εκείνη την εποχή, αρχικά προσπάθησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της με βελονισμό και ομοιοπαθητική και μόνο αργότερα υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία.  
Η κόρη της Olivia Newton-John, Chloe Lattanzi, δήλωσε ότι η μητέρα της θα χρησιμοποιήσει πλέον την κανναβιδιόλη για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου. Η Lattanzi διαθέτει ένα αγρόκτημα μαριχουάνας και είπε ότι η μητέρα της θα χρησιμοποιήσει φυσικές θεραπείες, μαζί με την σύγχρονη ιατρική, για να βοηθηθεί στη μάχη της με την θανατηφόρα ασθένεια για δεύτερη φορά.


Έτσι, πόσο ρεαλιστική είναι η υπόθεση ότι η κάνναβη μπορεί να είναι αποτελεσματική για τους ασθενείς με καρκίνο;  
Η κάνναβη παράγει μια ρητίνη που περιέχει φαρμακολογικώς δραστικές ενώσεις που ονομάζονται κανναβινοειδή. Ορισμένα κανναβινοειδή είναι γνωστά για τις ψυχοδραστικές τους ιδιότητες. Ως εκ τούτου, η κάνναβη χρησιμοποιήθηκε για ιατρικά και ψυχαγωγικά αντικείμενα από την αρχαιότητα. Σήμερα, η ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης είναι παράνομη σε πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου.Τα κύρια ενεργά κανναβινοειδή είναι το delta-9-THC και η κανναβιδιόλη (CBD). Η τελευταία ένωση μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο, να μειώσει τη φλεγμονή και να μειώσει το άγχος χωρίς να προκαλέσει τις παρενέργειες του delta-9-THC.  
Η κάνναβη και τα κανναβινοειδή έχουν μελετηθεί στο εργαστήριο και στην κλινική πράξη για την ανακούφιση του πόνου, της ναυτίας και του εμέτου, του άγχους και της απώλειας της όρεξης. Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι μπορούν να μετριάσουν τις παρενέργειες των θεραπειών του καρκίνου. Δύο κανναβινοειδή έχουν ακόμη εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές σε ορισμένες χώρες για την πρόληψη και τη θεραπεία της ναυτίας και του εμέτου που σχετίζονται με τη χημειοθεραπεία. Ορισμένα εργαστηριακά αποτελέσματα έχουν δείξει ότι η κάνναβη μπορεί ακόμη και να σκοτώσει κάποια καρκινικά κύτταρα.  
Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη κλινικές δοκιμές και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να συνιστούν ότι οι ασθενείς πρέπει να χρησιμοποιούν την κάνναβη και τα παράγωγά της ως θεραπεία για καρκίνο.Η πιθανότητα ότι η κάνναβη μπορεί να είναι χρήσιμη για τους ασθενείς με καρκίνο προσελκύει επί του παρόντος πολύ την σύγχρονη έρευνα.  

Πρόσφατη ανασκόπηση αναφέρει ότι: "έχουμε αποδεδειγμένα καλά αποτελέσματα για τη ναυτία και τον έμετο που προκαλούνται από τη χημειοθεραπεία, καθώς και για τον πόνο που σχετίζεται με τον καρκίνο, με στοιχεία για νευρολογικές αλληλεπιδράσεις. Έχουμε επίσης καλά αποτελέσματα στη θεραπεία της ανορεξίας, της αϋπνίας και του άγχους. Οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ανεπιθύμητες ενέργειες φαίνεται να είναι διαχειρίσιμες και να υποχωρούν μετά τη διακοπή της λήψης του φαρμάκου. Τέλος, τα κανναβινοειδή έδειξαν αντινεοπλασματικά αποτελέσματα σε προκλινικές μελέτες σε ένα ευρύ φάσμα καρκινικών κυττάρων και σε ορισμένα ζωικά μοντέλα.  
Απαιτούνται βέβαια περαιτέρω έρευνες πριν η κάνναβη γίνει μέρος της πρακτικής που βασίζεται στην τεκμηριωμένη ογκολογία". 

Ομοίως, τα συμπεράσματα από την πρωτοβουλία μας "CAMcancer" ήταν επιφυλακτικά: "Η αντιεμετική αποτελεσματικότητα του κανναβινοειδούς dronabinol (THC), σε σύγκριση με πρότυπα αντιεμετικά που χρησιμοποιήθηκαν πριν από την ανάπτυξη ανταγωνιστών 5-ΗΤ3 για την ναυτία και τον έμετο που προκαλείται από χημειοθεραπεία, έχει καθιερωθεί σε μια μετα-ανάλυση. Το ερώτημα είναι εάν φάρμακα με βάση την κάνναβη έχουν θέση στην εποχή των σύγχρονων αντιεμετικών φαρμάκων, πχ σε ασθενείς με ανθεκτική ναυτία και έμετο παρά την αντιεμετική προφύλαξη σύμφωνα με τα ισχύοντα πρότυπα, παραμένει αβέβαιη και σίγουρα δικαιολογεί περαιτέρω έρευνα. 
 

Υπάρχουν περιορισμένα διαθέσιμα στοιχεία για τη στήριξη της χρήσης φαρμάκων με βάση την κάνναβη στη θεραπεία της ναυτίας που σχετίζεται με ακτινοθεραπεία, καθώς και της πολυπαραγοντικής ναυτίας σε προχωρημένους ασθενείς με καρκίνο. Η χρήση των φαρμάκων που βασίζονται στην κάνναβη για την απώλεια της όρεξης, καθώς και άλλα συμπτώματα που συνδέονται με την καχεξία του καρκίνου εξακολουθεί να είναι ασαφής προς το παρόν, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα της δοκιμασίας δεν διαφοροποιήθηκαν μόνο ευρέως, αλλά επίσης επικρίθηκαν για τη χρησιμοποιούμενη μεθοδολογία (συμπεριλαμβανομένης της ποικιλίας των σταδίων της καχεξίας των ασθενών και πιθανώς την πάρα πολύ χαμηλή δόση THC/ιατρικής κάνναβης).  

Για τον πόνο από τον καρκίνο, αρκετές τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές φαρμάκων με βάση την κάνναβη σε ασθενείς με καρκίνο με διάφορα σύνδρομα πόνου, έδειξαν αναλγητικό αποτέλεσμα συγκρίσιμο με ασθενή οπιοειδή. Ο ρόλος των κανναβινοειδών φαρμάκων ως πρόσθετων φαρμάκων για πόνο ανεπαρκώς ανακουφισμένο από ισχυρά οπιοειδή, βρίσκεται επί του παρόντος σε πολλές κλινικές μελέτες και έχει δείξει κάποια πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα μέχρι στιγμής.
Έτσι, τα στοιχεία δείχνουν ότι η κάνναβη μπορεί να είναι χρήσιμη στην υποστηρικτική και παρηγορητική θεραπεία του καρκίνου, μειώνοντας μερικά από τα συμπτώματα από τα οποία πάσχουν οι καρκινοπαθείς.  
Αλλά δεν υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που να δείχνουν ότι μπορεί να αλλάξει το φυσικό ιστορικό οποιουδήποτε τύπου καρκίνου.  

Ακόμη και με τη συμπτωματική χρήση της κάνναβης, πρέπει να λάβουμε υπόψη τουλάχιστον δύο προειδοποιήσεις:Πρώτον, δεν έχουμε σημαντικά ερευνητικά στοιχεία που να δείχνουν ότι η κάνναβη είναι σημαντικά πιο αποτελεσματική από τις συμβατικές θεραπείες. Μια συστηματική ανασκόπηση, για παράδειγμα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "τα κανναβινοειδή μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της όρεξης σε ασθενείς με σύνδρομο HIV, αλλά η θεραπεία με οξική μεγεστρόλη είναι ανώτερη από τη θεραπεία με κανναβινοειδή. Οι μελέτες που περιελήφθησαν δεν ήταν επαρκούς διάρκειας για να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα, ανεκτικότητα και ασφάλεια της θεραπείας με κάνναβη ή με κανναβινοειδή. Λόγω της περιορισμένης ποσότητας δεδομένων δεν είναι δυνατόν να προταθεί σε αυτό το σημείο αν είναι προτιμώμενη η χρήση κάνναβης ή κανναβινοειδών."Δεύτερον, οι δοκιμές κάνναβης τείνουν να είναι χαμηλής ποιότητας. Μια άλλη συστηματική ανασκόπηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα φάρμακα με βάση την κάνναβη μπορεί να είναι χρήσιμα για τη θεραπεία της ναυτίας και του εμέτου που προκαλούνται από χημειοθεραπεία. Ωστόσο, οι μεθοδολογικοί περιορισμοί των δοκιμών περιορίζουν τα συμπεράσματά μας και οι περαιτέρω έρευνες που αντικατοπτρίζουν τα τρέχοντα σχήματα χημειοθεραπείας και τα νεότερα αντιεμετικά φάρμακα είναι πιθανό να τροποποιήσουν αυτά τα συμπεράσματα.  

Επιστροφή στην Olivia Newton-John; η περίπτωσή της είναι μάλλον "νομίζω". Φαίνεται ότι, αρχικά χρησιμοποιώντας εναλλακτικές θεραπείες αντί για συμβατικές θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού το 1992, επιδείνωσε την πρόγνωση της. Τώρα που ο καρκίνος έχει επιστρέψει, έχει μάθει το μάθημά της και επιλέγει την καλύτερη συμβατική ογκολογία και αυτό που μπορεί να της προσφέρει.  
Ωστόσο, η αγάπη της για την εναλλακτική ιατρική δεν εξαφανίστηκε εντελώς. Αυτό επιβεβαιώνει αυτό που έχω παρατηρήσει πάρα πολύ συχνά: για πολλούς από τους οπαδούς της, η εναλλακτική ιατρική είναι ένα σύστημα πεποιθήσεων που είναι σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτο από στοιχεία.


πηγή: http://edzardernst.com/2017/06/cannabis-for-cancer/