Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

4 φράσεις που πρέπει να σταματήσουν στη Φυσικοθεραπεία

του



Όταν βρεθείς μέσα σε ένα φυσικοθεραπευτήριο τι φράσεις είναι πιθανό να ακούσεις;
Μέσα από τους διάφορους ήχους που αναπηδούν από τους τοίχους, είμαι βέβαιος ότι κάποιες φράσεις θα σας έχουν μείνει.


Παρακάτω ακολουθούν μερικές που έχω ακούσει στην καριέρα μου, σαν κλινικός και που πιστεύω πως πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούνται από τους συναδέλφους:

Σφίξτε τους γλουτούς σας
Αυτό χρησιμοποιείται συχνά σαν προφορική υπόδειξη. Παρόλο που ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να στοχεύει τους γλουτιαίους μυς για καλό σκοπό, συχνά βλέπω έναν ασθενή να ανεβοκατεβαίνει σκάλες και να ακούει αυτή τη φράση από τον θεραπευτή του. Παρόλο που οι γλουτιαίοι πρέπει να ενεργοποιηθούν, η υπόδειξη "σφίξε" δεν φαίνεται να ταιριάζει στην πραγματική λειτουργία. Πότε ήταν η τελευταία φορά που πραγματικά και συνεχόμενα "σφίξατε" τους γλουτιαίους σας όταν ανεβαίνατε ή κατεβαίνατε τις σκάλες;  Συμφωνώ να ασχολούμαστε με τους γλουτιαίους όταν είναι απαραίτητο, αλλά πρέπει να επιλέξουμε μία καλύτερη φράση (ή κάποια άλλη άσκηση) από το "σφίξτε τους γλουτούς σας".

Αν νιώθετε πόνο, σταματήστε
Σκέφτομαι ότι στην αρχή της καριέρας μου, χρησιμοποίησα αυτή τη φράση πολύ συχνά. Το σοβαρότερο πρόβλημα από αυτή τη φράση είναι ότι αυτό συμβάλλει μόνο στο να επιδεινώνει την κατάσταση του ασθενή. Εάν χρησιμοποιούμε τις καλύτερες τεχνικές, θα έπρεπε πρέπει να ενθαρρύνουμε τους ασθενείς να μην φοβούνται τον πόνο. Αυτή η φράση χάνει το νόημα της. Αν ένας ασθενής αισθάνεται πόνο, πρέπει να τον διερευνήσουμε περαιτέρω (χειροτερεύει; πόσο έντονος είναι; κτλ). Δεν πρέπει να σταματήσουμε αμέσως την προσπάθεια. Εάν κάποιος αισθάνεται πόνο σε μια δραστηριότητα, διερευνήστε και αντιμετωπίστε το πρόβλημα.

Χαλαρώστε, χαλαρώστε….ΧΑΛΑΡΩΣΤΕ
Αυτό είναι κάτι που εγώ απεχθάνομαι, αν και το ακούω συχνά όταν οι φυσικοθεραπευτές εκτελούν τεχνικές με τα χέρια ή παθητική κινητοποίηση, συνήθως σε μια προσπάθεια να κάνουν τον ασθενή να χαλαρώσει, ώστε να μπορούν να εκτελέσουν την τεχνική που θέλουν. Αυτή η φράση συνήθως ακολουθείται από πιεστικές κινήσεις των χεριών του θεραπευτή, σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που κουνάμε το καλώδιο μιας ηλεκτρικής σκούπας όταν αυτό πιαστεί καπου. Δεν ξερω για σας, αλλά αυτή η χαρακτηριστικη κίνηση του θεραπευτή (μαζι με τη λεκτική υπόδειξη "ΧΑΛΑΡΩΣΤΕ") έχει αποτέλεσμα και επιτρέπει στον ασθενή να χαλαρώσει. Εάν ο ασθενής δεν σας επιτρέπει να τον/την μετακινήσετε ελεύθερα, είναι περισσότερο πιθανό αυτό να σχετίζεται με εσας, παρά με τον ασθενή. Βεβαιωθείτε ότι οι πρακτικές σας δείχνουν ότι έχετε τον έλεγχο και αφήστε την ομιλία.

Οι πόνοι σας είναι φανταστικοί
Όλοι οι πόνοι είναι πραγματικοί. Αυτοί η φράση έρχεται συνήθως μετά από την ενασχόληση με έναν απαιτητικό ασθενή. Από έναν ασθενή που υποφέρει από επίμονο πόνο και έχει περάσει από όλες τις ιατρικές ειδικότητες, για κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτοί οι ασθενείς, συχνά στερούνται εμπιστοσύνης σε όλους τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και αισθάνονται ότι κανείς δεν τους πιστεύει. Αν η νοοτροπία σας είναι ότι ο ασθενής ψεύδεται για τους πόνους του, δεν θα ψάξετε βαθύτερα για να δείτε ποιοι άλλοι παράγοντες επηρεάζουν τη ζωή του ασθενούς. Ως πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης, θα πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να τον αντιμετωπίσουμε με κατανόηση και σεβασμό και αυτή η φράση δεν υποστηρίζει αυτή την ιδέα.

Φυσικά υπάρχουν περισσότερα εκεί έξω που ακούτε σε καθημερινή βάση, αλλα οι φράσεις που ανέφερα είναι αυτές που έχω ακούσει περισσότερο. Σκεφτείτε κι εσείς, με τη σειρά σας, ποιες φράσεις θα έπρεπε να σταματήσετε στην πρακτική σας. Ας κάνουμε μια συνολική προσπάθεια...


πηγή: http://www.evidenceinmotion.com/blog/2018/03/19/4-phrases-pt-need-stop/