Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Οι δέκα χειρότεροι τύποι θεραπευτών

από τον ιστότοπο The Sports Physio

του Adam Meakins
 

Το παρακάτω άρθρο είναι εμπνευσμένο από διάφορες συζητήσεις στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, που περιγράφουν με κριτική ματιά τους επαγγελματίες άλλων επαγγελμάτων, όπως αυτούς των εκπαιδευτικών. Σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να κάνω το ίδιο παρουσιάζοντας τους δέκα χειρότερους τύπους θεραπευτών, που είχα την ατυχία να συναντήσω στην καριέρα μου.

Αλλά πριν ξεκινήσετε, μια προειδοποίηση:

Αν είστε ευαίσθητος τύπος ή τα αναγνώσματά σας είναι λίγο πιο σοβαρά, τότε ίσως να μην θέλετε να διαβάσετε παρακάτω. 


Ωστόσο, αν αποφασίσετε να διαβάσετε και αρχίσετε να νιώθετε θυμωμένοι ή εκνευρισμένοι, τότε θα πρέπει να αναρωτηθείτε γιατί. Είναι ίσως το ότι έχω αγγίξει κάποιο ευαίσθητο σημείο σας, γιατί έχετε μάλλον εξοικειωθεί με αυτά τα χαρακτηριστικά του εαυτού σας; 
Αν ναι, μην πανικοβάλλεστε, υπάρχει κάποια συμβουλή για το τι να κάνετε στο τέλος! 

Επιτρέψτε μου επίσης να σας καταστήσω απόλυτα σαφές ότι απευθύνομαι όλα τα επαγγέλματα θεραπευτών, όπως φυσικοθεραπευτές, χειροπράκτες, οστεοπαθητικούς, αλλά και άλλους επαγγελματίες της αποκατάστασης. Αναφέρομαι σε όλους σας και το ίδιο για όλους σας, στον ίδιο βαθμό. Κανένα επάγγελμα, κατά τη γνώμη μου, δεν μπορεί να διεκδικήσει την υπεροχή του στα χαρακτηριστικά έναντι των άλλων. 

Έτσι, χωρίς άλλη καθυστέρηση, μπορούμε να ξεκινήσουμε να εξετάσουμε τις 10 χειρότερες μορφές θεραπευτή:

 

Νο 1: Ο "η θεραπεία μου είναι καλύτερη από τη θεραπεία σας" θεραπευτής

Είτε μας αρέσει είτε όχι, υπάρχει ένας κρυφός (και μερικές φορές όχι και τόσο κρυφός), ιεραρχικός πόλεμος μεταξύ των επαγγελμάτων (και των επαγγελματιών) των θεραπευτών, που κάνει το «Game of Thrones» να μοιάζει με παιχνίδι νηπιαγωγείου. Πολλοί θεραπευτές μπορεί συχνά να εκφράσουν γκρίνια ή επικρίσεις για άλλα επαγγέλματα (ή επαγγελματίες), υποστηρίζοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο έχουν εκπαιδευτεί αυτοί είναι πολύ πιο ανώτερος και πιο επιστημονικός από των άλλων. Αυτοί οι θεραπευτές παρουσιάζουν στον ασθενή τους ένα "δόγμα", για το πώς οι μέθοδοι και οι προσεγγίσεις τους είναι πιο αποτελεσματικές στην αποκατάσταση του ασθενή, από το 1463 κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Archibold III, είναι ανώτεροι επαγγελματικά και έτσι, ως εκ τούτου, οι καλύτεροι!

Ηληθιότητες! Υπάρχει τόσο πολύ από "το καλό, το κακό και το άσχημο" σε όλα τα επαγγέλματα των  θεραπευτών. Δεν μπορούν να διεκδικήσουν επιστημονικά, οποιαδήποτε ανωτερότητα πάνω σε κάποιον άλλον. Όλοι έχουν τα πλεονεκτήματά τους, όλοι έχουν τα δύσκολά τους. Προσωπικά, σαν φυσικοθεραπευτής, είμαι προκατειλημμένος με το επάγγελμα της φυσικοθεραπείας, συχνά βρίσκοντας τον εαυτό μου πάρα πολύ υπερήφανο για αυτό πυ παρέχω, αλλά δυστυχώς είμαι επίσης εξίσου συχνά σε αμηχανία, ντροπή και απογοήτευση, όταν μερικοί συνάδελφοί μου λένε κάτι ηλίθιο, για λόγους εντυπωσιασμού ή ψευδοεπιστημονικότητας.


 

Νο 2: Ο "τελευταία μόδα" θεραπευτής 

Χρωματιστές μοδάτες ελαστικές ταινίες, μεταλλικά εργαλεία μάλαξης, βελονισμός ή ηλεκτροβελονισμός, μυοπεριτονιακή απελευθέρωση, θωρακικά δαχτυλίδια ... διαλέχτε όποιο άλλο όνομα θέλετε εσείς, γι αυτό που κάποιοι θεραπευτές ισχυρίζονται ότι είναι το καλύτερο πράγμα που έχει εμφανιστεί ποτέ στο επάγγελμα. Ότι είναι η πιο αποτελεσματική, χρήσιμη, θαυμάσια μέθοδος για την αποκατάσταση του ασθενή... μέχρι τον επόμενο μήνα, όπου η επόμενη απαστράπτουσα τεχνική έρχεται!

Αυτοί οι θεραπευτές θα τρέξουν με μανία να αγοράσουν ότι νέο παρουσιαστεί στην αγορά και θα ζητήσουν από τους ασθενείς τους να το "αγοράσουν". Θα υπερασπιστούν την χρήση του σαν δάσκαλοι γκουρού της εν λόγω θεραπείας, πέρα από κάθε σκεπτικισμό και κριτική. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι θα διαφύγει από την προσοχή τους αυτό που θα έπρεπε πραγματικά να παρέχουν στον ασθενή τους: την παροχή απλών έντιμη συμβουλών σε συνδυασμό με την προτροπή για κίνηση και άσκηση. 



Νο 3: Ο "γκουρού" θεραπευτής

Εύγλωττος, γεμάτος αυτοπεποίθηση, πνευματώδης και συνήθως με καλή εμφάνιση, ο θεραπευτής "γκουρού" είναι σε θέση να γοητεύσει και να καταπλήξει το κοινό με το χάρισμά του. Δείχνει τα λάθη των άλλων θεραπευτών, τα λάθη των τρόπων τους, τον τρόπο που τα έχουν κάνει όλα λάθος και πως αν το κάνουν με τον δικό του τρόπο θα είναι καλύτερα. Ο θεραπευτής "γκουρού" έχει συνήθως μια ιστοσελίδα για την εμπορική προβολή του και τον περιβάλει μια πιστή ακολουθία που κρέμεται από κάθε λέξη που λέει. Απορρίπτει και επιτίθεται σε κάθε κριτική που δέχεται, θεωρόντας την ασέβεια ή αγένεια και έτσι αρνείται να συζητήσει με οποιοδήποτε έχει αντίθετη άποψη.


Ο θεραπευτής "γκουρού" έχει πολλές-πολλές ανέκδοτες ιστορίες, φωτογραφίες και βίντεο των ασθενών, που αποδεικνύουν την βελτίωσή τους και μπορεί να κάνει ακόμη και ζωντανές επιδείξεις από αυτά τα εντυπωσιακά κατορθώματα, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και των παρουσιάσεων των βιβλίωντου. Αυτό που συνηθίζει να δείχνει σε κάθε κριτικη, είναι αποδείξεις, αλλά και είναι πάντα σε θέση να εξηγήσει γιατί αυτές οι μέθοδοί του δεν έχουν επαναλαμβανόμενο αποτέλεσμα σε άλλες καταστάσεις/περιβάλλοντα, κατηγορώντας τους άλλους θεραπευτές ότι δεν εφαρμόζουν σωστά την μέθοδο.


 

Νο 4: Ο θεραπευτής "διασημοτήτων"

Ανησυχεί περισσότερο για το ποιος θα είναι ο ασθενής, από το πώς θα τον μεταχειριστεί. Ο θεραπευτής "διασημοτήτων" θα προσπαθήσει να αποδείξει τα διαπιστευτήρια και τις δεξιότητές του, προβάλοντας φωτογραφίες από αυτούς τους διάσημους, που στέκονται δίπλα του, με χειραψία ή αγκαλιά ή ακόμα και κάνοντας το σήμα της επιτυχίας με το αντίχειρα.

Ο θεραπευτής "διασημοτήτων" θα καυχηθεί για την κατάσταση των διάσημων φίλων του, όσο πιο συχνά και κραυγαλέα μπορεί, υποστηρίζοντας ότι τον είχαν διαλέξει λόγω φήμης ή ικανοτήτων, όταν στην πραγματικότητα αυτό οφείλεται μόνο και μόνο σε κάποια σύσταση από εναν κοινό φίλο.
Και όταν λέω για θεραπευτές "διασημοτήτων", συμπεριλαμβάνω και τους θεραπευτές επαγγελματιών αθλητών. Παρά το γεγονός ότι είναι μια πολύ δημοφιλής επιλογή σταδιοδρομίας, να εργάζεται κάποιος σαν θεραπευτής επαγγελματιών αθλητών, δεν είναι και το απώγειο της επαγγελματικής καρριέρας. Επειδή δηλαδή, ένας θεραπευτής έχει εργαστεί στον επαγγελματικό αθλητισμό, δεν τον κάνει αυτόματα από τους πιο έμπειρους, πιό ειδικούς, πιο έξυπνους από οποιοδήποτε άλλον θεραπευτή. Είναι απλά πιο συνηθισμένος να εργάζεται με μια διαφορετική ομάδα ασθενών, η οποία έχει τα υπέρ και τα κατά της.


 

Νο 5: Ο θεραπευτής "έχω τα περισσότερα προσόντα"

Αυτοί οι θεραπευτές είναι εύκολο να εντοπιστούν. Είναι αυτοί που διαθέτουν πάντοτε όλα τα γράμματα της λατινικής αλφαβήτου μετά το όνομά τους, σε κάθε επιστολή ή e-mail π.χ. Dr Α Noying BSc (Hons), MSc, PhD, MACP, SRP, CSP, CSCS, η NASA, ASAP, PDQ, JLS, DFS ... FFS!

Νομίζουν ότι αυτά τα αρχικά είναι σαν τα μετάλλια, που οσα περισσότερα αναφέρεις, τόσο το καλύτερο. Όταν τους συναντήσετε για πρώτη φορά, θα σας κάνουν μια γρήγορα παρουσίαση με ποια πανεπιστήμια έχουν συνεργαστεί και θα σας ρωτήσουν για τα προσόντα σας, για να αποφασίσουν αν αξίζει να συζητούν μαζί σας.Φαίνονται να υπολογίζουν οτι τα ακαδημαϊκά προσόντα είναι όλα αυτά που απαιτούνται για να είναι κάποιος καλός θεραπευτής. Υπολογίζουν πολύ την σωστή ανάγνωση της έρευνας ή εργάζονται σε ένα εργαστήριο προηγμένης ανάλυσης της κίνησης και της στάσης, που βοηθά στην διαχείριση των ασθενών, αν και οι πιο πολλοί από αυτούς και έχουν καταφέρει πάρα πολλά για την επιστήμη.
Έχουν ξεχάσει ότι ο θεραπευτής δεν αντιμετωπίζει την παθολογία θεωρητικά, αλλά τα άτομα με παθολογία. 


Νο 6: Ο "έχω περισσότερη εμπειρία από τους άλλους" θεραπευτής

Αν και κάνω αυτή τη δουλειά 38 χρόνια, αυτής της κατηγορίας οι θεραπευτές είναι παλιότεροι από εμένα. Είναι το Yoda των θεραπευτών. Μπορείτε να τους εντοπίσετε από το σοφό και απεγνωσμένο βλέμα τους και τα ταλαιπωρημένα χέρια τους από τα χρόνια εφαρμογής του manual therapy. Αν και πάρα πολύ σοφοί και έμπειροι στην τέχνη της ενασχόλησης με τους ανθρώπους, οι περισσότεροι από αυτούς, δυστυχώς, έχουν απελπιστικά χάσει την επαφή με την τρέχουσα πρακτική, επειδή εδώ και πολύ καιρό έχουν κουραστεί από τη συνεχή αλλαγή στις πρακτικές και μεθόδους και έτσι έχουν παραιτηθεί.


Δεν έχουν παρακολουθήσει κάποιο μάθημα ή σεμινάριο από το 1986, τότε που ήταν μέσα στην εξέλιξη, και το τελευταίο άρθρο που διάβασαν ήταν για το πώς το μασάζ τριβής σπάει συμφύσεις και αυξάνει τη ροή του αίματος. Νομίζουν ότι το επάγγελμα είναι ένας τροχός του λούνα παρκ και αν μένουν ακίνητοι για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, θα βρεθούν πάλι στη μόδα. 

Κάθε φορά, σπεύδουν να θεωρήσουν τις νέες ιδέες και κάθε νέο τρόπο σκέψης, σαν νεανικό ενθουσιασμό και απειρία, αν και είναι πρόθυμοι να μάθουν από τους νεότερους θεραπευτές, ακολουθούν τις τεχνικές που εμπιστεύονται χρόνια τωρα, με βάση την εμπειρία του παρελθόντος και όχι την τρέχουσα έρευνα ή αποδεικτικά στοιχεία.


Νο 7: Ο "τεμπέλης" θεραπευτής

Οι τεμπέληδες, ακατάλληλοι και συνήθως υπέρβαροι θεραπευτές είναι εύκολο να εντοπιστούν. Αν και δίνουν συμβουλές και εκπαιδεύουν τους ασθενείς τους σχετικά με τον τρόπο ζωής και την κίνηση και την άσκηση, είναι προφανές ότι δεν ακολουθούν τις δικές τους συμβουλές. Αυτοί είναι οι θεραπευτές "κάντο όπως το λέω, αλλά εγώ δεν κάνω αυτό που λέω".




Αν και υπέρβαροι, συμβουλεύουν τους ασθενείς να κάνουν περισσότερη άσκηση, να βελτιώσουν την φυσική τους κατάσταση, ακόμα κι αν μοιάζουν σαν να μην έχουν τρέξει ποτέ τους ή να έχουν σηκώσει κάτι βαρύτερο από την πόρτα του ψυγείου.  
Θα ζητήσουν συχνά από τον ασθενή να κάνει μια άσκηση που οι ίδιοι δεν έχουν κάνει ποτέ ή δεν είναι σε θέση να κάνουν και όταν, σπάνια, προσπαθήσουν να δείξουν μια άσκηση, μοιάζουν με ένα μεθυσμένο θαλάσσιο ίππο πάνω σε πατίνια!


Νο 8: Ο "λειτουργική κίνηση" θεραπευτής

Αυτός ο θεραπευτής είναι επίσης εύκολο να εντοπιστεί. Φοράει συνήθως τα εργονομικότερα αθλητικα παπούτσια ή περπατάει ξυπόλυτος. Έχει συνήθως σπουδές και εξειδίκευση σε Εφαρμοσμένες Λειτουργικές Επιστήμες. Επιμένει να διδάσκει την σωστή κινητικότητα της λεκάνης και των ώμων σε κάθε κίνηση δική του ή του ασθενή. Σκεφτείτε τι περιμένει την ηλικιωμένη ασθενή που τον εμπιστευθηκε για κινησιοθεραπεία μετά από ολική αρθροπλαστική γόνατος! 

Ο "λειτουργική κίνηση" θεραπευτής δεν έχει χρόνο για επιπόλαιες ανοησίες, όπως βαθιά καθίσματα ή πιέσεις ώμων, αντ' αυτού επιμένει να εργάζονται οι ασθενείς του πάνω σε προσημειωμένο πάτωμα με πλέγματα και σταυρούς, που επισημαίνουν την ακριβή κίνησή τους, συσκευές άσκησης ισορροπίας και ελαστικές ταινίες. Δίνει επίσης πολύ χρόνο μελέτης και άσκησης για κάθε άσκηση φόρτισης και ισορροπίας στα δύο πόδια, ή μετακίνησης από το ένα στο άλλο. 
Με απλά λόγια, αν ο ασθενής του δεν στέκεται στο ένα πόδι και μπορέι να περιστρέφεται με άνεση, δεν είναι λειτουργικός βρε αδερφέ!


Νο 9: Ο "εναλλακτικός" θεραπευτής

Αυτοί οι θεραπευτές συχνά συνιστούν στους ασθενείς τους κάποιο σύνθετο γεύμα φακής, σόγιας και σαλάτας φασολιών, ενώ συζητούν πώς όταν τσάκρα τους είναι εκτός κέντρου, αυτό οφείλεται σε κάποια κακή ευθυγράμμιση των πλανητών αυτή την εβδομάδα. Ασχολούνται με τα ωροσκόπια και τα αστρολογικά διαγράμματα και όχι με ερευνητικά περιοδικά. Έχουν μια σειρά από παράξενες διαμορφωμένες πέτρες και κομμάτια από χρωματιστό γυαλί στα γραφεία τους και περιστασιακά τρίβουν και τους ασθενείς μ' αυτές. Προτιμούν να εργαστούν για την αύρα των ασθενών τους και τον ενεργειακό τομέα. 
Επίσης, θα μιλούν συνεχώς για τη δύναμη της ζωής που ρέει μέσα σε όλους μας, αλλά δεν έχουν απολύτως καμμία ιδέα για το ποιος είναι ο Obi Wan Kenobi.


Νο 10: Ο "καθοδηγούμενος από το κέρδος" θεραπευτής

Άφησα το χειρότερο είδος θεραπευτή για το τέλος. Ο "καθοδηγούμενος από το κέρδος" θεραπευτής είναι ένας καρκίνος σε όλα τα επαγγέλματα υγείας και θα πρέπει να καταδιώκεται, μέχρι να εξαλειφθεί. Αυτοί οι θεραπευτές ενδιαφέρονται περισσότερο για τη διατήρηση του ασθενούς μέσα στο θεραπευτήριό τους. Τους ενδιαφέρουν περισσότερο οι πωλήσεις από το αποτέλεσμα. Ενδιαφέρονται περισσότερο για τα χρήματα, από την καλή διαβίωση των ασθενών. 
Ολοι οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν μια τίμια δουλειά και να απαιτούν δίκαιη πληρωμή για τις επαγγελματικές υπηρεσίες που παρέχουν, αλλά υπάρχουν μερικοί θεραπευτές που δεν έχουν καμμία ηθική. 
Αυτοί οι θεραπευτές-καθάρματα θα ζητήσουν συχνά από τους ασθενείς τους υπερβολική αμοιβή, θα επεκτείνουν άσκοπα την διάρκεια της θεραπείας, θα φοβίσουν τον ασθενή τους, δημιουργόντας του μια αίσθηση ανάγκης και όχι εμπιστοσύνης, χρησιμοποιώντας ψευδο επιστημονικές βλακείες, που θα καθορίσουν την θεραπεία τους. 
Θα προμηθεύσουν επίσης τους ασθενείς τους με άχρηστα ορθωτικά, ταινίες, ιμάντες, ρολά αφρού και οτιδήποτε άλλο πρόσθετο μπορεί να τους εξασφαλίσει κέρδος, ανεξάρτητα από το αν τα χρειάζονται ή όχι.  
Διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους οπουδήποτε και παντού, αντί να βασίζονται στην προβολή του έργου τους από τους ασθενείς τους, γιατί συνήθως δεν υπάρχει. 
Συνήθως είναι σε συνεργασία με άλλα καθάρματα ομοϊδεάτες τους επαγγελματίες υγείας ή επιχειρήσεις και όλοι έχουν την τάση να προωθούν ο ένας τον άλλον και να παραπέμπουν τους ασθενείς τους μεταξύ τους. Αυτό είναι το χειρότερο είδος των θεραπευτών και πρέπει κάποτε να αποβληθεί από το επάγγελμα. 


Συμπέρασμα: 
Αυτά που διάβασες, αποτελούν την άποψη μου για τις χειρότερες μορφές θεραπευτών. Αν διαβάζοντας το παραπάνω κείμενο, αναγνωρίσεις κάποια από τα αναφερόμενα γνωρίσματα στον εαυτό σου, δεν είσαι τρελός, μην πανικοβληθείς. Κανένας από εμάς δεν είναι τέλειος. Το πιο σημαντικό είναι το τι σκοπεύεις να κάνεις γι 'αυτό. 
Θυμησου ότι τα λάθη δεν είναι έγκλημα, αν μαθαίνουμε από αυτά...
Μάθε και βελτιώσου για να γίνεις καλύτερος και να μπορέσεις να βοηθήσεις εκείνους που έχουν μεγαλύτερη σημασία, τους ασθενείς μας!


  
πηγή: https://thesportsphysio.wordpress.com/2015/02/18/the-10-worst-types-of-therapist/