Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Συμβουλές σωστής στάσης για γονείς

από τον ιστότοπο Move Forward του Α.Ρ.Τ.Α.



Η ανύψωση και η μεταφορά του παιδιού, η τακτοποίηση των παιχνιδιών του στο πάτωμα και το σπρώξιμο του καροτσιού του, είναι συνηθισμένες και καθημερινές εργασίες για μαμάδες και μπαμπάδες. Στο άρθρο αυτό, ακολουθούν μερικές συμβουλές από φυσικοθεραπευτές, με σκοπό να βοηθήσουν τους γονείς να πετύχουν αυτούς τους καθημερινούς άθλους, χωρίς τραυματισμό. 


Ανυψώστε το παιδί σας από το πάτωμα
Όταν θέλετε να σηκώσετε το παιδί σας από το πάτωμα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα γόνατά σας σαν μηχανισμό ανελκυστήρα. 
Πρώτον, σταθείτε κοντά στο παιδί σας στο πάτωμα. 
Διατηρώντας την σπονδυλική σας στήλη ευθειασμένη και κάθετη με το έδαφος, τοποθετήστε το ένα πόδι λίγο πιο μπροστά από το άλλο και λυγίστε τα γόνατα και τα ισχία σας για να μειώσετε τον απόστασή σας από το έδαφος. Μόλις έρθετε στην κατάλληλη θέση, κρατώντας το παιδί σας και με τα δύο χέρια, φέρτε το κοντα στο σώμα σας. 
Συσπώντας έντονα τους κοιλιακούς σας μυς, πιέστε με τα πόδια σας σιγά-σιγά για να επιστρέψετε στην όρθια θέση. 
Για να τοποθετήσετε το παιδί σας στο πάτωμα, χρησιμοποιείτε την ίδια τεχνική με την αντίθετη σειρά.

Κρατώντας και μεταφέροντας το παιδί σας

Όταν κρατάτε ή μεταφέρετε το παιδί σας, θα πρέπει πάντα να το κρατάτε κοντά στο σώμα σας και όσο γίνεται πιο κοντά στο κέντρο βάρους του σώματός σας.  
Αποφύγετε να κρατάτε το παιδί σας με το ένα χέρι ή ισορροπώντας το στο ισχίο σας. 
Όταν χρησιμοποιείτε ένα φορητό παιδικό κάθισμα, να είστε βέβαιοι, όταν το μεταφέρετε,ότι η ράχη σας είναι ευθειασμένη και οι ώμοι σας προς τα πίσω, για να αποφεύγετε έτσι την υπερπροσπάθεια και καταπόνηση των μυών της ράχης και του αυχένα.

Μαζεύοντας τα παιχνίδια από το πάτωμα
Η τακτοποίηση των παιχνιδιών είναι μια καθημερινότητα.

Κρατήστε και εδώ το κεφάλι σας και την ράχη σας στήλη ευθειασμένα και ενώ κάνετε κάμψη της μέσης σας, εκτείνετε το ένα πόδι σας προς τα πίσω.

Ανύψωση του παιδιού από την κούνια 

Αν η κούνια του παιδιού σας έχει ρυθμιζόμενο σε ύψος κάγκελο προστασίας, ρυθμίστε το στην χαμηλότερη θέση όταν θέλετε να σηκώσετε το παιδί σας από την κούνια. 
Κατά την διάρκεια της κίνησης, κρατήστε τους ώμους σας κάθετους πάνω απο τα γόνατα σας και τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα.  
Κρατήστε ψηλά τη ράχη και το κεφάλι σας, ενώ λυγίζετε τα ισχία σας.  
Πιάστε το παιδί και με τα δύο χέρια και μεταφέρτε το κοντά στο στήθος σας. Στη συνέχεια, εκτείνετε τα ισχία σας, για να επανέλθετε στην όρθια θέση και στη συνέχεια εκτεινετε τα γόνατά σας, για να επιστρέψετε σε πλήρη όρθια στάση.  
Για να επιστρέψετε το παιδί σας στην κούνια, χρησιμοποίστε την ίδια τεχνική με την αντίθετη σειρά, φροντίζοντας να κρατάτε το παιδί κοντά στο στήθος σας.

Χρήση καροτσιού μεταφοράς

Όταν μετακινείτε το παιδί σας σε ένα καροτσάκι, θα πρέπει να μένετε όσο γίνεται πιο κοντά στο καρότσι, επιτρέποντας στην σπονδυλική σας στήλη να παραμένει ευθειασμένη και οι ώμοι σας προς τα πίσω. 

Η δύναμη για το σπρώξιμο του καροτσιού πρέπει να προέρχεται από ολόκληρο το σώμα σας και όχι μόνο από τα χέρια σας. 
Αποφύγετε το καρότσι να είναι πολύ μακρυά από το σώμα σας, γιατί αυτό θα σας αναγκάσει σε στάση κύφωσης και μεταφοράς των ώμων σας προς τα εμπρός.



πηγή: http://www.moveforwardpt.com/Resources/Detail.aspx?cid=1a4cc05b-761e-4441-8c42-dd730efc186d#.Vd_6z7NRXOq  
https://www.youtube.com/watch?v=Ao6wUWNedk4