Κυριακή 21 Απριλίου 2019

Μην φοβηθείτε την οσφυαλγία! Θα καθυστερήσετε την αποκατάστασή σας.


Η θεραπευτική άσκηση και η κίνηση μπορεί να είναι το καλύτερο φάρμακο για την οσφυαλγία.







Ίσως σκέφτεστε την χειρουργική επέμβαση ή κάποια άλλη παρέμβαση για τη θεραπεία του πόνου στην πλάτη σας. Αλλά, το λιγότερο μπορεί να είναι πραγματικά το περισσότερο για αυτό το κοινό πρόβλημα, και σε πολλές περιπτώσεις το καλύτερο φάρμακο είναι η καλή-παλιομοδίτικη "κίνηση και άσκηση".


Image: © TomekD76/Getty Images

Το αίνιγμα του οσφυϊκού πόνου

Ο οσφυϊκός πόνος είναι ένα από τα πιο κοινά ιατρικά προβλήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Είναι επίσης λίγο περίεργος, σε σχέση με αυτόν των άλλων παθήσεων.

Σε ένα διάστρεμα της ποδοκνημικής, έχετε συνήθως πόνο που σιγά-σιγά υποχωρεί καθώς ο τραυματισμός αποκαθίσταται. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τον πόνο στην πλάτη. Εδώ, η ανακούφιση δεν φαίνεται να συνδέεται με την βελτίωση της κατάστασης, επειδή συνήθως ο πόνος δεν σχετίζεται με τραυματισμό. Στην πραγματικότητα, ο πόνος στην πλάτη συχνά μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, ακόμη και όταν υπάρχει ένα υποκείμενο πρόβλημα, όπως μια κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου ή μια αρθρίτιδα, λέει ο Dr James Rainville, επίκουρος καθηγητής Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης στη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Προσθέτοντας κάτι σημαντικό στα μυστήρια του οσφυϊκού πόνου, είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι τείνουν να αναφέρουν περισσότερους τέτοιους πόνους στην ηλικία των 40-50 ετών, από ότι κάνουν καθώς γερνούν. Αλλά ο εκφυλισμός γενικά αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας, τόσο, που λογικά οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν περισσότερο πόνο - όχι λιγότερο - καθώς μεγαλώνουν.

Επιπλέον, το 80% των ενηλίκων αναφέρει τουλάχιστον ένα επεισόδιο οσφυαλγίας. Το άλλο 20% δεν είχε ποτέ πόνο στην πλάτη. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή οι σπονδυλικές στήλες τους είναι φυσιολογικές. Οι απεικονιστικές εξετάσεις σε αυτούς που δεν έχουν αναφέρει πόνο, δείχνουν σημαντικό εκφυλισμό στην κατώτερη τους σπονδυλική στήλη, όπως όλοι οι άλλοι, λέει ο Dr Rainville. 
Το ερώτημα είναι, γιατί αυτές οι αλλαγές που παρατηρούνται στην απεικόνιση δεν τους προκαλούν πόνο;

Η ιδιαιτερότητα αυτή του οσφυϊκού πόνου είναι πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός ότι μια σημαντική νευρολογική διαδικασία επούλωσης είναι η επιστροφή στην εργασία, λέει ο Dr Rainville. Θεωρητικά, όταν εμφανιστεί ένα πρόβλημα που προκαλεί πόνο, το νευρικό σας σύστημα προσαρμόζεται πραγματικά στον πόνο, και αυτό κάνει την ταλαιπωρία αυτή να διαρκεί περισσότερο, συμπληρώνει ο Dr Rainville. Η άσκηση και η κίνηση μπορούν να βοηθήσουν το νευρικό σας σύστημα να κάνει αυτή την προσαρμογή πιο γρήγορα.

Η κατανόηση του οσφυϊκού πόνου

Ο εκφυλισμός της σπονδυλική μας στήλη είναι φυσικό μέρος της γήρανσης. "Ένας δίσκος που μεταμορφώνεται και αλλάζει σχήμα, με διάφορους τρόπους, δεν διαφέρει από μια ρυτίδα δίπλα στο μάτι σας" σύμφωνα με τον Dr Rainville.

Σε αντίθεση με όσα πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι, σπάνια έχουμε συμπτώματα οξείας οσφυαλγίας, όταν κάποιος σηκώνει κάτι ιδιαίτερα βαρύ ή εκτελεί μια εντατική δραστηριότητα. 
"Σε περιπτώσεις δισκοπάθειας ή ισχιαλγίας, μόνο το 5% των ανθρώπων έκαναν κάτι που θεωρήθηκε βαριά σωματική άσκηση, όπως πχ η άρση ενός κλιματιστικού", λέει ο Dr Rainville. Αυτά τα πράγματα είναι σπάνια. Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν απλές εργασίες, όπως το να σκύψουν πάνω από τον νιπτήρα όταν βουρτσίζουν τα δόντια τους. "Συνήθως ακούω πράγματα όπως: έσκυψα απλά για να πιάσω ένα μολύβι, ή φτερνίστηκα", συμπληρώνει.

Ο πόνος στην πλάτη συνήθως προκύπτει από την αναπόφευκτη αποτυχία του ιστού, που προκαλείται από την επιδείνωση του, λόγω της ηλικίας. "Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η προσοχή θα επιβραδύνει τη διαδικασία εκφυλισμού δίσκου, για παράδειγμα", λέει ο Dr Rainville. Μετά από αυτά, καταλαβαίνετε ότι η προσοχή δεν θα σταματήσει οποιαδήποτε άλλα σημάδια της γήρανσης, όπως οι ρυτίδες ή τα γκρίζα μαλλιά.

Η γενετική του πόνου στην πλάτη

Οι εμπειρίες σας με τον οσφυϊκό πόνο μπορεί να έχουν πολλά να κάνουν με την ατομική σας γενετική σύνθεση. "Τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον πόνο στην πλάτη είναι πολύ μεταβλητά", λέει ο Dr Rainville. "Ο πόνος μπορεί να διαρκέσει από μία ημέρα έως τρεις μήνες".

Και ακριβώς όπως μερικοί άνθρωποι είναι επιρρεπείς στον αυξημένο πόνο - που μπορεί να συμβεί και σε άτομα με καταστάσεις όπως η ινομυαλγία - μερικοί άνθρωποι βρίσκονται στο αντίθετο άκρο του φάσματος και λιγότερο επιρρεπείς στον πόνο.

Έρευνες έδειξαν ότι η τάση να εμφανίζεται μικρής ή μεγαλύτερης έντασης οσφυϊκός πόνος, έχει σχέση με την οικογένειά του. Για παράδειγμα, τα ίδια δίδυμα έχουν συχνά παρεμφερή ιστορικά οσφυϊκού πόνου, λέει ο Dr Rainville. Αυτό συμβαίνει ακόμη και αν έχουν τελείως διαφορετικές ζωές και εμπειρίες - για παράδειγμα, αν ένα δίδυμο έχει μια δουλειά γραφείου και το άλλο εκτελεί βαριά εργασία στην κατασκευή. "Αυτά τα πράγματα είναι πιθανώς εξαιρετικά από την πλευρά της γενετικής", λέει ο Dr Rainville.


💥  Στρατηγικές για τον οσφυϊκό πόνο 💥

Το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών συνιστά διάφορες στρατηγικές που βοηθούν στην ανακούφιση αυτού του πόνου, όταν εκδηλώνεται:

👍 Μην αντιμετωπίσετε τον πόνο μένοντας στο κρεββάτι. Παρόλο που μπορεί να είναι δελεαστικό να παραμείνετε στο κρεβάτι, κάτι τέτοιο μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο με την πάροδο του χρόνου και να μειώσει την μυϊκή ευελιξία και τον μυϊκό τόνο, για να μην αναφέρουμε την αύξηση του κινδύνου κατάθλιψης. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο να αναπτύξετε θρόμβους στο κυκλοφορικό σύστημα των κάτω άκρων σας.

👍 Αντιμετωπίστε τον πόνο. Χρησιμοποιώντας ζεστά ή κρύα επιθέματα, όπως και φάρμακα για την καταπολέμηση του πόνου δεν θα θεραπεύσετε το πρόβλημα, αλλά θα βοηθήσετε να γίνει ο πόνος πιο ανεκτός. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι τα φάρμακα που επιλέγετε είναι κατάλληλα και ασφαλή για εσάς.

👍 Ενισχύστε το σώμα σας. Ενώ μπορεί να μην είναι σκόπιμο να πάτε στο γυμναστήριο όταν υποφέρετε από σοβαρό πόνο στην πλάτη, ο γιατρός ή ο φυσικοθεραπευτής σας μπορούν να σας δώσουν κάποιες, απλές αρχικά, ασκήσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε και να οικοδομήσετε μυϊκή δύναμη, με σκοπό το να μειώσετε τον πόνο.

👍 Αναζητήστε έναν φυσικοθεραπευτή. Αυτοί οι επαγγελματίες μπορούν να σας βοηθήσουν να εργαστείτε με ασφάλεια στον παρελθόντα πόνο και να σας διδάξουν ασκήσεις για να βελτιώσετε την κινητικότητα και την ευελιξία σας.


Αλλαγή στάσεων σχετικά με τον οσφυϊκό πόνο 

Ενώ ο οσφυϊκός πόνος μπορεί να είναι αναπόφευκτος κατά τη διάρκεια της ζωής μας, η αλλαγή της στάσης στην αντιμετώπιση του προβλήματος θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση. Στο παρελθόν, οι άνθρωποι συνήθιζαν να τον αντιμετωπίζουν χωρίς να ζητούν συνήθως ιατρική βοήθεια. "Είναι πραγματικότητα, ότι μόνο τα τελευταία 30 χρόνια ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν υγειονομική περίθαλψη για τον οσφυϊκό πόνο", λέει ο Dr Rainville. Αλλά αυτό δεν έχει μειώσει ούτε τον πόνο, ούτε την αναπηρία που προκαλεί. Στην πραγματικότητα, η αναπηρία από τον οσφυϊκό πόνο έχει αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου.

Το 1990, μια μελέτη κατέταξε τον οσφυϊκό πόνο ως την 6η πιο επιβαρυντική κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2010, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού Επεισοδίου (N.I.N.D.S.), πήγε στην 3η θέση, πίσω από καρδιακές παθήσεις και την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Κάποτε ο πόνος αυτός εθεωρείτο ενοχλητικός για να δουλέψει κάποιος, σήμερα όμως, σταματάει πολλούς ανθρώπους από την καθημερινότητά τους. "Οι άνθρωποι έχουν κολλήσει επειδή τους έχουν δοθεί οι συμβουλές για να είναι προσεκτικοί και να σταματήσουν να κινούνται", λέει ο Dr Rainville. 

Πολλοί γιατροί ενθαρρύνουν την επιστροφή στο παρελθόν όταν πρόκειται για τη διαχείριση του οσφυϊκού πόνου, με λιγότερη έμφαση στην παρέμβαση και περισσότερο στην ενθάρρυνση της κίνησης.

Αντιμετώπιση του πόνου στην πλάτη

"Η κίνηση φαίνεται να είναι το ερέθισμα για την ομαλοποίηση των αποκρίσεων του πόνου στο νευρικό σύστημα. Μελέτες σε ζώα με τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη δείχνουν ταχύτερη αποκατάσταση του πόνου μεταξύ εκείνων που αναγκάστηκαν να ασκήσουν σωματική άσκηση από ότι αυτών που έμειναν σε ακινησία", λέει ο Dr Rainville.

"Αυτό είναι ίσως το αποτέλεσμα ενός μηχανισμού επιβίωσης", συμπληρώνει. "Εάν ένα άγριο ζώο δεν κινηθεί, ή θα το κατασπαράξουν ή θα λιμοκτονήσει. Η κίνηση φαίνεται επίσης να βοηθά τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι που μετακινούνται πίσω στο γυμναστήριο, πίσω στον καθαρισμό του σπιτιού, κάνουν το καλύτερο δυνατό για το πρόβλημά τους", συμπληρώνει ο Dr Rainville.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη για κάποια προβλήματα στην πλάτη, όπως οι καταστάσεις που προκαλούν προοδευτική βλάβη των νεύρων ή που συνεπάγονται διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να διορθωθούν, σύμφωνα με το N.I.N.D.S.. "Αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι απόλυτα δικαιολογημένη", σύμφωνα με τον Dr Rainville.

Έτσι, εάν αντιμετωπίζετε πόνο στην πλάτη που προκαλείται από την φυσιολογική φθορά, το μήνυμα είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται να σταματήσετε τη ζωή σας και να περιμένετε να θεραπευτεί ο πόνος. Μετακινήστε το σώμα σας για να τον αντιμετωπίσετε.

Οι φυσικοθεραπευτές μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, βοηθώντας σας σταδιακά και με ασφάλεια να αυξήσετε το επίπεδο δραστηριότητάς σας, να αντιμετωπίσετε την απάντηση του νευρικού σας συστήματος, ώστε να μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας συνήθεις δραστηριότητες.





πηγή: https://www.health.harvard.edu/pain/babying-your-back-may-delay-healing?utm_content=bufferd735f&utm_medium=social&utm_source=twitter&utm_campaign=buffer