Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

👉"Κρατήστε ίσια την πλάτη σας, λυγίστε τα γόνατά σας"👈 ΛΑΘΟΣ




από την The Telegraph
 

Το "Κρατήστε ίσια την πλάτη σας, λυγίστε τα γόνατά σας", είτε στο σπίτι, είτε στο εργοστάσιο ή στο γραφείο, είναι η συμβουλή που λέγεται πάντα σε οποιονδήποτε προετοιμάζεται να σηκώσει ένα βαρύ αντικείμενο.
Ωστόσο, μια ομάδα επιστημόνων έχει ζητήσει την αναθεώρηση των οδηγιών για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, αφού ισχυρίζεται ότι η τεχνική αυτή βασίζεται σε ελάχιστες αξιόπιστες αποδείξεις - και μπορεί ακόμη και να είναι και επικίνδυνη.


Οι επιστήμονες λένε ότι οι συμβατικές συμβουλές για να κρατάτε πάντα σε ευθεία την ΣΣ ενώ ανυψώνετε βάρη, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι λάθος

 

Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ενστικτωδώς ότι είναι σωστό να σηκώνουν βάρη από χαμηλά με την σπονδυλική τους στήλη σε ευθεία, η άρση με κλίση της σπονδυλικής στήλης προς τα εμπρός είναι πιο αποτελεσματική και όχι πιο επικίνδυνη. 
Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scandinavian Journal of Pain, επισημαίνοντας ότι η έρευνα διεξήχθη σε δασικούς εργάτες, στην οποία διαπιστώθηκε ότι όσοι έσκυψαν προς τα εμπρός για να σηκώσουν τα φορτία που τους είχαν δωθεί, κατανάλωσαν λιγότερη ενέργεια από εκείνους που τα σήκωναν λυγίζοντας τα γόνατά τους.
Η μελέτη
υποστηρίζει επίσης ότι δεν υπάρχει "σημαντική διαφορά" στα φορτία της σπονδυλικής στήλης και στις δυνάμεις συμπίεσης μεταξύ των δύο κινήσεων της άρσης βάρους.


Όμως, παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων τα οποία υποστηρίζουν την τεχνική ανύψωσης με ευθειασμό της σπονδυλικής στήλης, ο πολύς κόσμος πιστεύει ότι είναι η ασφαλέστερη μέθοδος και διδάσκεται σχεδόν σε κάθε εργαζόμενο όταν προσέρχεται σε μια νέα εταιρεία. 

Ακόμη και ο ιστότοπος του N.H.S. αναφέρει ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να κάμπτουν την σπονδυλική τους στήλη όταν ανυψώνουν βάρη.
Εν τω μεταξύ, οι συμβουλές από τους ειδικούς για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, συστήνουν στους ανθρώπους που σηκώνουν βάρη, να κάνουν βαθύ κάθισμα, έτσι ώστε οι μηροί τους να είναι παράλληλοι με το έδαφος, πριν από την ανύψωση ενός φορτίου, περιορίζοντας οποιαδήποτε κάμψη της σπονδυλικής τους στήλης.

"Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει έλλειψη in vivo (στην πραγματική ζωή) αποδεικτικών στοιχείων που να υποστηρίζουν την έννοια της χρήσης 'Σ.Σ. σε ευθεία' αντί της 'Σ.Σ. σε κάμψη' για τη μείωση του κινδύνου οσφυϊκού πόνου", γράφουν οι ερευνητές του Curtin University από την Αυστραλία. Προσθέτουν ακόμη: "Τα ευρήματα αυτής της μελέτης μπορεί να έχουν επιπτώσεις στις εργονομικές κατευθυντήριες οδηγίες και στις πληροφορίες για τη δημόσια υγεία, που σχετίζονται με την ανύψωση αντικειμένων στους εργασιακούς χώρους."

Μια ακόμη μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen, πρότεινε ότι η τεχνική ανύψωσης βάρους θα πρέπει να καθορίζεται από το σχήμα της σπονδυλικής στήλης του ατόμου και δεν έχει σχέση με το μέγεθος του ανυψούμενου αντικειμένου. Ο βαθμός της καμπυλότητας της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης των ανθρώπων ποικίλει σημαντικά, με αποτέλεσμα αυτοί που έχουν μεγάλυτερη καμπυλότητα, φυσιολογικά, να κάμπτουν την σπονδυλική τους στήλη όταν σκύβουν για να σηκώσουν κάτι. 

Ο καθηγητής Richard Aspden, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, ρωτά: "Αφού σαφώς δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι ίδιοι, άρα πως μας λένε οι οδηγίες ότι πρέπει να σηκώνουμε ένα βάρος με τον ίδιο τρόπο;»

Ο οσφυϊκός πόνος, που ένα σημαντικό ποσοστό του προκαλείται από τραυματισμό, εκτιμάται ότι κοστίζει στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα εκατομμύριο χρόνια χαμένης παραγωγικότητας, κάθε ημερολογιακό χρόνο. 

Ωστόσο, οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι ο αριθμός αυτός είναι άσκοπα υψηλός, εν μέρει λόγω της ευκολίας με την οποία οι γιατροί στέλνουν ασθενείς για χειρουργική επέμβαση ή ειδικές απεικονιστικές εξετάσεις, πριν δοκιμάσουν απλές φυσικές και ψυχολογικές θεραπευτικές παρεμβάσεις. 

Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό The Lancet, ώθησε τον Βρετανικό Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών (C.S.P.) να ζητήσει στενότερη συνεργασία από τους γιατρούς, με σκοπό να αποτρέψει περιπτώσεις ήπιας έντασης οσφυϊκού πόνου να κλιμακωθούν σε καταστάσεις που αλλάζουν τη ζωή του πάσχοντος. 
Οι περισσότερες περιπτώσεις οσφυϊκού πόνου ανταποκρίνονται θετικά σε απλές φυσικές και ψυχολογικές θεραπευτικές παρεμβάσεις, που στοχεύουν στη διατήρηση του ενεργού και ικανού δυναμικού στην εργασία.

Στ
α άτομα με σημαντικό πόνο, συνιστάται να συνεχίζουν να κινούνται, να αποφεύγουν να μένουν στο κρεβάτι και να μην αποφεύγουν την ανύψωση αντικειμένων.


Πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Φόρουμ Ασθενειών του περασμένου έτους, διαπίστωσε ότι ο οσφυϊκός πόνος είναι η κύρια αιτία αναπηρίας σε όλες σχεδόν τις χώρες υψηλού εισοδήματος, καθώς και στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.




πηγή: https://www.telegraph.co.uk/news/2018/11/17/straight-back-bent-knees-advice-wrong-study-finds/