Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Επενδύστε στη Φυσικοθεραπεία για να βελτιώσετε τα αποτελέσματα και να μειώσετε το κόστος



Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας έκθεσης από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία (N.Ι.H.R.), με τίτλο Moving Forward: Φυσικοθεραπεία για μυοσκελετική υγεία και ευεξία.  

Η ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε στις 9 Ιουλίου, παρουσιάζει πληθώρα στοιχείων από μια σειρά μελετών σχετικών με τη φυσικοθεραπεία, συμπεριλαμβανομένων των 30 που χρηματοδοτούνται από το N.I.H.R., καθώς και πολλών άλλων από διάφορους άλλους ερευνητικούς οργανισμούς.
Τα δεδομένα από αυτές τις μελέτες δείχνουν την αποτελεσματικότητα της φυσικοθεραπείας σε μια σειρά μυοσκελετικών παθήσεων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος και η οσφυαλγία.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι:

  •     η επένδυση σε υψηλής ποιότητας, εξατομικευμένα προγράμματα φυσικοθεραπείας, θα μπορούσε να μειώσει το κόστος της αποκατάστασης και να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα
  •     σε περιπτώσεις οσφυαλγίας, οι απουσίες από την εργασία μπορούν να μειωθούν κατά μέσο όρο 5 ημέρες, όταν οι πάσχοντες λαμβάνουν συμβουλές από φυσικοθεραπευτές
  •     ο πόνος στις αρθρώσεις του γόνατος και το κόστος υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να μειωθούν από ένα εξατομικευμένο φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα αποκατάστασης, το οποίο περιλαμβάνει στοχοθετημένη άσκηση
  •     οι διατάσεις και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης των άνω άκρων μπορούν να βελτιώσουν την λειτουργικότητα των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα

Η Nadine Foster, φυσιοθεραπεύτρια, καθηγήτρια στην αποκατάσταση των μυοσκελετικών παθήσεων θεραπειών και συμμετέχουσα στην αναθεώρηση έρευνας του N.I.H.R., δήλωσε: «Πρόκειται για μια υπέροχη συλλογή υψηλής ποιότητας φυσιοθεραπευτικής έρευνας, που θα αλλάξει τη ζωή των ασθενών με μυοσκελετικές παθήσεις. Παρέχει την απόδειξη της διαφοράς ότι η επένδυση στην έρευνα του μυοσκελετικού πόνου θα ωφελήσει τους ασθενείς και το N.H.S.».


Κάντε την άσκηση βασική θεραπεία


Η ανασκόπηση υπογραμμίζει επίσης ότι υπάρχουν τεράστιες ενδείξεις ότι η στοχευμένη άσκηση και η δημιουργική δραστηριότητα είναι αποτελεσματικές για τον μυοσκελετικό πόνο.Για παράδειγμα, σε περισσότερες από 60 αναθεωρημένες δοκιμές - οι περισσότερες από τις οποίες επικεντρώθηκαν στην οστεοαρθρίτιδα γόνατος - η άσκηση έδειξε σαφές όφελος. 

Ως αποτέλεσμα, η αναθεώρηση συμβουλεύει ότι η άσκηση πρέπει να αποτελεί βασική θεραπευτική παρέμβαση. 

Η επικεφαλής του Βρεταννικού Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (C.S.P.) Karen Middleton, δήλωσε: «Αυτή η ανασκόπηση συγκεντρώνει σημαντική σύγχρονη και επίπονη μυοσκελετική έρευνα, δίνοντας σαφή καθοδήγηση σε ασθενείς, φυσικοθεραπευτές, ερευνητές, κυβερνητικούς και σχεδιαστές φυσικοθεραπευτικών υπηρεσιών. Υπάρχουν ακόμα προκλήσεις, όπως είναι το μεγάλο χάσμα μεταξύ της χρηματοδότησης της έρευνας και των επιπτώσεών της στην πρακτική και την περίθαλψη των ασθενών. Χρειαζόμαστε γιατρούς και ερευνητές για να εργαστούμε πιο αποτελεσματικά μαζί, που να είναι ανοιχτοί σε νέες ιδέες και νέους τρόπους εργασίας ».  

Παρεμβάσεις βασισμένες σε αποδεικτικά στοιχεία

Η ανασκόπηση έρευνας του N.I.H.R. ακολουθείται από την έναρξη, στις 4 Ιουλίου, μιας διαβούλευσης του N.H.S. England, που αναζητά ανατροφοδότηση σχετικά με τα μελλοντικά σχέδιά για τον εντοπισμό διαδικασιών που δεν είναι κλινικά αποτελεσματικές ή που λειτουργούν μόνο όταν εκτελούνται υπό συγκεκριμένες περιστάσεις.
Το Πρόγραμμα Παρεμβάσεων βάσει των στοιχείων, βασικά έχει ως στόχο να εξετάσει την αποτελεσματικότητα αρχικά 17 παρεμβάσεων. Σ' αυτές περιλαμβάνονται η χειρουργική αρθροσκόπηση γόνατος για οστεοαρθρίτιδα, η αρθροσκοπική αποσυμπίεση για τον υποαρωματικό πόνο στον ώμο και οι τοπικές εγχύσεις σε άτομα με οσφυϊκό πόνο, που δεν έχουν ισχιαλγία.





πηγή: http://www.csp.org.uk/news/2018/07/10/invest-physiotherapy-improve-outcomes-cut-costs-says-national-health-research-review