Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου 2016

Η ακράτεια δεν αντιμετωπίζεται, θεραπεύεται.


από τον ιστότοπο GetPT1st 

Η ακράτεια, όπως και η οποιαδήποτε ακούσια απώλεια ούρων, είναι ένα από εκείνα τα πράγματα που κανείς δεν θέλει να τα συζητήσει. Αλλά σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία για την Ακράτεια των Η.Π.Α., η ακράτεια είναι κάτι που επηρεάζει πάνω από 25 εκατομμύρια Αμερικανούς. Γιατί λοιπόν να μην μιλάμε περισσότερο για κάτι που επηρεάζει τόσους πολλούς ανθρώπους;


Αν νομίζετε ότι αυτό είναι μόνο ένα πρόβλημα που αφορά τις γυναίκες μετά την εγκυμοσύνη, ας το ξανασκεφτείτε. 
Η ακράτεια παρατηρείται τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες, καθώς και σε ένα μεγάλο εύρος ηλικιών. Τα στατιστικά στοιχεία ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, γιατί πολλοί άνθρωποι που έχουν ακράτεια, δεν το αναφέρουν στο γιατρό τους. 

Μια μελέτη αναφέρει ότι το 65% των γυναικών και το 30% των ανδρών, που κάθεται σε αίθουσα αναμονής ιατρείου, έχουν συμπτώματα ακράτειας. Άλλη μελέτη σε ελίτ αθλήτριες και χορεύτριες διαπίστωσε ότι σε ποσοστό 45-52% ανέφεραν συμπτώματα ακράτειας.
Γιατί υπάρχει μειωμένη αναφορά σε θέματα του ουροποιητικού; 

Ένας λόγος είναι ότι είναι κάτι ενοχλητικό. Πολλοί άνθρωποι δεν αναφέρουν ότι έχουν ακράτεια και πολλοί πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης δεν μπαίνουν στον κόπο να ρωτήσουν.  
Δεν είναι πολλοί από εμάς που θα ήθελαν να παραδεχτούν ότι έχουν διαρροή ούρων... 

Μήπως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά αν υπήρχε μια αγωγή που θα μπορούσε να βοηθήσει, στην αντιμετώπιση της ακράτειας, χωρίς φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση;
Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι (συμπεριλαμβάνονται και γιατροί) δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν φυσικοθεραπευτές που ειδικεύονται στη θεραπεία της ακράτειας.  

Τώρα που ξέρετε ότι υπάρχει βοήθεια, ίσως να είναι ευκολότερο να την ζητήσετε!

Κατανοώντας τον τύπο της ακράτειας που σας παρουσιάζεται, έχετε περισσότερες πιθανότητες να ακολουθήσετε τη σωστή θεραπεία.  • Έχετε μια ξαφνική παρόρμηση και πρέπει να τρέξετε στην τουαλέτα; Μπορεί να έχετε επιτακτική ούρηση.
  • Μήπως έχετε φθάσει σχεδόν στην τουαλέτα, αλλά δεν προλαβαίνετε να αφαιρεσετε τα ρούχα σας, πριν ξεκινήσει η ουροδόχος κύστη σας να αδειάζει; ή μπορεί να έχετε μια ξαφνική παρόρμηση, αλλά δεν προλαβαίνετε να φτάσετε στην τουαλέτα; Μπορεί να έχετε επιτακτική ακράτεια.
  • Έχετε διαρροή ούρων (ελάχιστη) όταν γελάτε; ή βήχετε; ή φτερνίζεστε; ή σηκώνεστε; Εάν η απάντηση σε οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις είναι ναι, μπορεί να έχετε ακράτεια στρες.
  • Βρίσκετε τον εαυτό σας προγραμματίζει την ημέρα γύρω από τουαλέτες; Μήπως χρειάζεται να ουρείτε πάνω από 1 φορά κάθε 2 ώρες; Μπορεί να έχετε επιτακτική ούρηση.

Είναι πιθανόν κάποιος να έχει ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω προβλήματα. 

Υπάρχουν επίσης πολλές διαφορετικές αιτίες για τις οποίες κάποιος θα πρέπει να αντιμετωπίζει προβλήματα της ουροδόχου κύστης. Λόγω τοκετού, χειρουργικής επέμβασης, μυϊκής αδυναμίας, έλλειψης συντονισμού, θεμάτων διατροφής, κάποιας λοίμωξης κλπ. 

Αν ακράτεια σας ξεκίνησε ξαφνικά, είναι σημαντικό να το συζητήσετε με το γιατρό σας, έτσι ώστε να μπορεί να αποκλείσει την ύπαρξη κάποιου λοιμογόνου παράγοντα. 
Ωστόσο, αν το πρόβλημα είναι χρόνιο, είναι απίθανο να οφείλεται σε λοίμωξη. 
Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι η φυσικοθεραπεία είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να αρχίσετε να ψάχνετε για απαντήσεις.


Ένας εκπαιδευμένος σε προβλήματα πυελικού εδάφους φυσικοθεραπευτής μπορεί να εκτιμήσει τα συμπτώματά σας, τις συνήθειες της κύστης σας, την δυναμική του πυελικού δαπέδου και τον συντονισμό σας. 
Με όλες αυτές τις πληροφορίες, θα είναι σε θέση να συνεργαστεί μαζί σας για να βρείτε μια απάντηση στα προβλήματα της ακράτειας σας, χωρίς φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση!


 Αναφορές:
Continence Foundation of Australia- Key Statistics  http://www.nafc.org/home.
http://www.continence.org.au/pages/key-statistics.html. Updated 2015.  
Accessed October 24, 2015.
Thyssen, H. H., Clevin, L., Olesen, S., & Lose, G. (2002). Urinary incontinence in elite female athletes and dancers. International Urogynecology Journal, 13(1), 15-17.
Poświata, A., Socha, T., & Opara, J. (2014). Prevalence of Stress Urinary Incontinence in Elite Female Endurance Athletes. Journal of human kinetics, 44(1), 91-96.
 
πηγή:  http://getpt1st.com/2015/12/21/physical-therapy-incontinence/#prettyPhoto